Što je vitamin D?

Vitamin D topiv je u mastima, što znači da se skladišti u jetri i masnim tkivima u tijelu. Međutim, jedinstven je po tome da se istodobno smatra i hormonom. Jedna od glavnih uloga vitamina D jest pomoć u apsorpciji kalcija i fosfora, čime također pomaže u izgradnji i održavanju jakih kostiju i zuba.

Koje su prednosti vitamina D za zdravlje?

Vitamin D dugo je poznat po svojoj ulozi u potpori jakih i zdravih kostiju. Učinkovitost vitamina D zapravo se povezivala samo s bolestima koje slabe kosti poput rahitisa u djece te osteomalacije i osteoporoze u odraslih. Nedavno su, međutim, istraživanja pokazala da vitamin D također može biti koristan za zaštitu od karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa, kao i za održavanje zdravog imunološkog sustava. Široko je rasprostranjeno mišljenje da je bitan nutrijent potreban za sve starosti i tijekom svih faza u životu.

Mogu li sav potreban vitamin D dobiti od sunca?

Vitamin D dugo je bio poznat kao „sunčani vitamin” jer ga u organizmu možemo prirodno proizvoditi tijekom izlaganja ultraljubičastim B (UVB) zrakama sunca. Na žalost, našu sposobnost proizvodnje vitamina D tijekom izlaganja suncu ograničavaju mnogi čimbenici:

  • Ograničena izloženost suncu tijekom jesenskih i zimskih mjeseci (od listopada do ožujka)
  • Uporaba sredstava za zaštitu od sunca
  • Više slojeva odjeće
  • Tamna pigmentacija
  • Oblačnost i/ili zagađenje zraka
  • Sposobnost organizma da proizvodi vitamin D sa starošću opada

Gdje mogu pronaći vitamin D u svojoj prehrani?

Prehrambenih izvora vitamina D ima vrlo malo. To su:

  • Masna riba kao što su losos, bakalar i haringa
  • Maslac
  • Žumanjak

Naša ograničena sposobnost stvaranja vitamina D od sunca u kombinaciji s činjenicom da ima malo izvora tog nutrijenta dovela je do raširenih nedostataka vitamina D. To čini posebno važnim osiguravanje dovoljnih količina vitamina D uzimanjem svakodnevnih dodataka prehrani.

Koliko mi je vitamina D potrebno svaki dan?

Preporuka Europske agencija za sigurnost hrane:

  • 800 IU/dan vitamina D
  • To je količina potrebna svakoga dana za sprječavanje nedostatka vitamina D. Međutim, nedavni znanstveni dokazi sugeriraju da su preporuke za unos vitamina D preniske. Iako mnogi istraživači sada savjetuju povećanje unosa vitamina D na 800 do 1000 IU za optimalno zdravlje, ta je količina još uvijek puno manja od sigurne gornje razine unosa od 4000 IU dnevno koju je utvrdila Europske agencija za sigurnost hrane.

 

  • Kada trebam uzeti dodatak prehrani s vitaminom D?
  • Vitamin D topiv je u mastima, a bolje ćete ga apsorbirati uz prisutnost masti iz prehrane. Stoga pokušajte uzimati vitamin D uz obrok ili užinu kako biste potaknuli njegovu apsorpciju u organizmu.

Postoje li neki dodatci prehrani koje trebam izbjegavati kad uzimam vitamin D?

Vitamin D može se sigurno uzimati uz mnoge druge prirodne proizvode za poboljšanje zdravlja. Najbolje će biti da se prije uporabe posavjetujete sa zdravstvenim djelatnikom ako uzimate lijekove protiv epilepsije, protiv tuberkuloze, lijekove koji smanjuju lipide, kortikosteroide ili lijekove za smanjenje tjelesne mase.

Recept: Losos s rajčicom i bosiljkom

Losos je masna riba koja prirodno sadržava vitamin D (oko 450 IU vitamina D na 0,8 kg buljookog lososa). Ova pečena riba koja se jednostavno priprema dobro ide uz špinat ili svježe kuhane šparoge.

  1. Zagrijte pećnicu na 190 C.
  2. Obložite kalup aluminijskom folijom i lagano je premažite biljnim uljem ili poprskajte sprejom protiv prianjanja za kuhanje.
  3. Stavite dva fileta lososa od 200 grama očišćena od kostiju i kože na kalup za pečenje, zatim ih prekrijte sljedećim sastojcima (podijelite na dva fileta):
  • 1 ½ žlica sušenog bosiljka
  • 1 režanj svježe protisnutog češnjaka
  • 1 rajčica, narezana
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3 žlice svježe naribanog parmezana

Pecite oko 20 minuta, dok losos u sredini ne potamni. Odmah poslužite.

Recept prilagođen prema: www.allrecipes.com 

Napomena: ovdje navedene informacije namijenjene su samo kao smjernice, a ne za tretiranje, liječenje ili sprječavanje bilo kojeg stanja ili bolesti. Prije uzimanja bilo kojeg prirodnog proizvoda namijenjenog poboljšanju zdravlja uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim djelatnikom

 

Autor: Michelle Latinsky, licencirana nutricionistkinja